Kerstkaartjes: Veelgestelde vragen

Hoeveel geld wordt er effectief doorgestort naar Kinderkankerfonds vzw?
Wat doet het Kinderkankerfonds met de ingezamelde fondsen?
Wat is de kwaliteit van de kaartjes? Hoe werden ze gemaakt?
Hoe snel zal ik mijn bestelling ontvangen?
Is de verzendingskost altijd 1 euro?
Op welke manieren kan ik betalen?
Wat is het nut van de referentie die ik kreeg bij mijn bestelling?
Wie moet ik ingeven als begunstigde van mijn storting?
Ik wil graag nog een extra gift doen. Kan dat?
Staat er een jaartal op de kerstkaartjes?
Staan er tekenen van een geloofsovertuiging op de kerstkaartjes?
Is de inhoud van alle zakjes dezelfde?
Hoe moet ik mijn kaartjes frankeren?
Wat is het verhaal achter Team Neushoorn?
Is Team Neushoorn een VZW?
Vanwaar de naam ‘Team Neushoorn’?
Kan ik zelf ook kerstkaartjes verkopen?

Hoeveel geld wordt er effectief doorgestort naar Kinderkankerfonds vzw?


Team Neushoorn stort de integrale winst door. Dit wil zeggen: inkomsten min onkosten. Er ‘verdampt’ geen geld: wij betalen onszelf niets uit en de onkosten worden beperkt tot het strikte minimum. Dankzij onze grote volumes en onderhandelingen met onze leveranciers, kunnen we een setje kaartjes laten produceren voor exact 1 euro. Bij een cash-verkoop aan 5 euro is de winst dus 4 euro. Bij online bestellingen ligt die iets lager, omdat we daar een deel van de verpakkingskost en verzendingskost op ons nemen.
Eind augustus 2018 hebben onze acties al meer dan 45.000 euro opgeleverd. Maar er is meer geld nodig om de verdere werking van het Kinderkankerfonds te kunnen blijven garanderen en kinderkanker uit de wereld te helpen.Wat doet het Kinderkankerfonds met de ingezamelde fondsen?

Maar liefst veertig procent van de fondsen investeert het Kinderkankerfonds in wetenschappelijk onderzoek (KIKARES: KinderKankerResearch).
Kinderkanker is zeldzaam en de behandeling vraagt vaak een andere aanpak dan bij volwassenen. Onderzoek kost tijd en geld en levert voor de private sector door het lage aantal patiëntjes soms te weinig ‘return of investment’ op om rendabel te zijn. Dankzij doorgedreven onderzoek zijn de overlevingskansen de voorbije jaren al enorm gestegen en is ook het het comfort tijdens de zware behandeling verbeterd.

Het Kinderkankerfonds biedt ook financiële steun aan getroffen gezinnen. Deze steun wordt afgestemd op de inkomenssituatie.

Daarnaast investeert het Kinderkankerfonds ook in extra ondersteuning via diverse projecten. Enkel voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • het thuiszorgproject “Koester”, dat verpleegkundige en logistieke ondersteuning biedt en 24/24 paraat staat, zodat patiëntjes waar mogelijk in de geborgenheid van hun gezin kunnen blijven. Koester dient ook palliatieve zorgen toe.
  • kinderopvang via “De Lieving” voor broers en zussen van patiëntjes.
  • extra hulp aan de kinderkankerafdeling door bijkomende inschakeling van verpleegkundigen, psychologisch en pedagogisch medewerkers, paramedici…
  • aanbieden van ontspanning en animatie via “Happy Hour”, vakantiekampen voor (ex-)patiënten…

Meer projecten en initiatieven van het Kinderkankerfonds vindt u hier terug.

 

Het Kinderkankerfonds heeft een lage werkingskost en een transparante financiële structuur. Meer info hierover vindt u hier terug.

 

Wat is de kwaliteit van de kaartjes? Hoe werden ze gemaakt?

De kaartjes begonnen met enkele knutselsessies, waarin kleine Felix (samen met mama Tine) een paar kunstwerkjes maakte met verf. Deze hebben we digitaal verwerkt en laten we drukken bij een professionele drukkerij (dus op ‘echt’ kaartjeskarton en in zeer goede uitvoering). De bijhorende enveloppen zijn ook van topkwaliteit. Net zoals de kerstkaartjes die je in de winkel koopt!
We verpakken de kaartjes zelf op onze livingtafel: een werkje waar veel geduld voor nodig is, maar het resultaat mag er zijn. Door zelf te verpakken, drukken we trouwens de kosten en kunnen we meer winst per setje doorstorten naar het Kinderkankerfonds.

 

Hoe snel zal ik mijn bestelling ontvangen?

Van zodra je besteld hebt, tonen en mailen we je ons rekeningnummer en een unieke referentie voor je bestelling. Eens je de overschrijving uitvoert, zal je storting normaal gezien binnen de 24 uur (op werkdagen) bij ons aankomen.
Wij gaan dan aan de slag en verpakken je order. Kort daarna verzenden we je bestelling en 1 à 2 werkdagen later steekt BPost ze bij jou in de bus.
Reken op enkele dagen tussen je bestelling en de bezorging van je kaartjes.

 

Is de verzendingskost altijd 1 euro?


Ja, hoe groot je bestelling ook mag zijn. Jij betaalt 1 euro forfaitaire verzendingskost en wij vergoeden de rest. Of we nu je kaartjes in een C5-envelop kunnen versturen of in een doos moeten verpakken: je betaalt steeds maar 1 euro. Het mooie aan het businessmodel van deze actie is dat we op een goedkope manier onze kaartjes over het hele land kunnen verkopen.

 

Op welke manieren kan ik betalen?


Je kan het geld overschrijven naar onze actierekening: deze manier kost jou noch ons iets.
Wie liever via credit card of PayPal betaalt, kan dat, maar hiervoor rekenen we tijdens het betaalproces 30 cent extra aan om een deel van de kost mee af te dekken.
Payconiq is onze derde manier: hun transactiekost is relatief laag, zodat we deze niet hoeven door te rekenen.

 

Wat is het nut van de referentie die ik kreeg bij mijn bestelling?


Omdat we veel online bestellingen krijgen, hebben we het hele proces geautomatiseerd. Zonder unieke referentie is het onbegonnen werk om de juiste stortingen aan de juiste bestellingen te koppelen (immers: de naam van de betaler is niet altijd dezelfde als die van de besteller). Enkel met een unieke referentie kunnen we alles correct verwerken.
Gebruik deze dus steeds bij je betaling of wanneer je contact zou opnemen.
Stortingen zonder referentie moeten we mogelijks terugstorten, zodat je bestelling niet kan doorgaan.

Wie moet ik ingeven als begunstigde van mijn storting?


Onze actierekening is BE09 1030 5052 6257 (BIC: ‘NICABEBB‘).
Hoewel dit weinig effectief nut heeft, kan je als begunstigde ‘Team Neushoorn, Bambruggedorp 7, 9420 Erpe-Mere’ ingeven. Belangrijkste is dat de rekening juist is, en dat je je unieke referentie gebruikt in de mededeling. Anders kunnen we je betaling mogelijks niet aan je bestelling koppelen.

 

Ik wil graag nog een extra gift doen. Kan dat?


Natuurlijk! Je kan gewoon wat extra storten bovenop het bedrag van je bestelling. Die extra beschouwen we als gift en geven we door aan Kinderkankerfonds vzw.

Wij kunnen zelf geen fiscaal attest uitschrijven. Wil u daarop aanspraak kunnen maken, dan stort u uw gift rechtstreeks aan het Kinderkankerfonds.  Het is fijn als u bij uw storting ‘Team Neushoorn’ vermeldt. Storten als onderneming? Meer info over de fiscale gevolgen van uw storting vindt u hier.

 

Staat er een jaartal op de kerstkaartjes?

Neen. We hebben bewust geen jaartallen vermeld, zodat onze kaartjes ook de komende jaren nog gebruikt kunnen worden.

 

Staan er tekenen van een geloofsovertuiging op de kerstkaartjes?

Neen. We wilden dit neutraal houden en hebben enkel de tekst “Prettige Feesten” gebruikt. Enkel de tekeningen verwijzen naar de eindejaarsperiode. Zo staan de kaartjes los van enige geloofsovertuiging en kunnen ze gerust ook voor Nieuwjaar worden gebruikt.

 

Is de inhoud van alle zakjes dezelfde?


Ja, alle zakjes bevatten dezelfde 6 kaartjes. Soms in andere volgorde (we willen tijdens verkoopmomenten graag tonen welke kaartjes erin zitten), maar alle zakjes hebben dezelfde inhoud: 3 horizontale en 3 verticale kaartjes. Ze hebben allemaal 2 flanken en kunnen dus rechtop staan.

 

Hoe moet ik mijn kaartjes frankeren?


De kaartjes zijn gedrukt op formaat A6 (dubbel geplooid) en de bijhorende enveloppen zijn van formaat C6. Zo vallen ze onder de gestandaardiseerde afmetingen van BPost voor ‘gewone brief’. Eén postzegel volstaat wanneer je iemand een kaartje wil sturen.

Kan ik de actie zelf ook mee ondersteunen?


Zeer graag! We willen ons ingezameld geld niet spenderen aan dure marketing, en hangen dus af van de hulp van vrijwilligers.
Enerzijds kan je onze actie promoten door affiches op te hangen, flyers te verspreiden, onze actie te delen op social media of erover te praten. Anderzijds kun je zelf natuurlijk ook onze kaartjes verkopen: onder vrienden en familie, in je buurt, in je vereniging, op het werk, … Kleine aantallen sets kan je gewoon bestellen via onze website. Zie je het ietsje groter of wil je graag zelf wat sets in voorraad, contacteer ons dan even. Alles is mogelijk!
Je biedt op deze manier structurele hulp aan kinderen en gezinnen die hun ergste nachtmerrie meemaken. En we kunnen je garanderen dat het een zalig gevoel geeft om je schouders onder zo’n goed doel te zetten! We investeren zelf een groot deel van onze vrije tijd in Team Neushoorn, en zouden het op geen enkele andere manier willen doen.

 

Wat is het verhaal achter Team Neushoorn?

Team Neushoorn is een initiatief van papa Carl, mama Tine en kleine Felix (nu 4j.). Eind 2016 werd bij Felix leukemie vastgesteld. Papa, mama en Felix hebben toen ervaren hoe belangrijk de activiteiten van Kinderkankerfonds vzw zijn: ze voeren wetenschappelijk onderzoek en helpen het comfort van de patiëntjes te verbeteren tijdens hun vaak zeer vervelende behandeling. Wij voeren sinds midden 2017 actie om geld in te zamelen voor het Kinderkankerfonds. Deze vzw richt zich op de effectieve hulp en voert zelf geen acties. Kinderkankerfonds vzw werd opgericht door Prof. Dr. Yves Benoit, voormalig afdelingshoofd van Kinderhemato-oncologie in het UZ Gent, vanuit de confrontatie met het leed dat jonge kinderen moesten ondergaan tijdens hun behandeling. Hij heeft dat leed structureel kunnen verminderen, maar het kan nog altijd beter. Hier lees je er wat meer over.

 

Is Team Neushoorn een VZW?


We maakten al de overweging om een VZW op te richten, maar tot nader order zijn we een feitelijke vereniging. De voordelen van een VZW wegen (in ons geval) niet op tegen de kosten en administratieve overhead. Geld dat we inzamelen moet naar kankerpatiëntjes gaan en niet naar de overheid.
Er wordt soms gedacht dat een VZW veiliger, meer betrouwbaar is. Dat trekken we zelf in twijfel: ook een VZW met minder goede bedoelingen kan geld op verschillende, legitieme manieren afromen (uitbetalen lonen, onnodige onkosten…).
Team Neushoorn is gestart vanuit een zeer integer standpunt: de dichte confrontatie met kinderkanker en de gevolgen ervan voor het patiëntje en het gezin. Voor hen voeren we onze acties; hun lot willen we verbeteren. We doen dat op basis van een transparante boekhouding en de nodige structuren (afgescheiden rekeningen, afgescheiden cash-kassa’s, …). We komen niets te kort en willen onszelf in dit verhaal niet verrijken. Integendeel: we investeren zelf aanzienlijk veel tijd, materialen en soms geld in onze acties.

 

Vanwaar de naam ‘Team Neushoorn’?


Doorheen de meest intensieve fase van de behandeling van Felix was er één constante die hem afleiding gaf en deed volhouden: dieren. Bij voorkeur grote, Afrikaanse dieren. De neushoorn stond op kop. Voor ons is die neushoorn een sterk symbool dat weergeeft met welke vastberadenheid en wilskracht we onze strijd tegen kinderkanker willen voeren, voor Felix en voor andere kinderen in dezelfde situatie. We twijfelden dan ook niet lang om van ‘Team Neushoorn’ onze roepnaam van te maken.

 

Kan ik zelf ook kerstkaartjes verkopen?


Dat spreekt voor zich! Onze actie loopt over heel Vlaanderen, en zou nooit een succes kunnen worden zonder de vele vrijwilligers en handelaars die onze kaartjes mee verkopen. Jij kan ook verkopen (onder familie, vrienden, op het werk, in de vereniging, op een evenement in je buurt, …). We verloten zelfs fantastische prijzen onder onze verkopers! Hier vind je alle informatie: http://site.teamneushoorn.be/wp/?page_id=1984