Update Felix – uitstel chemo door neutropenie

Geen chemo deze week.

Een combinatie van een nogal serieus tekort aan neutrofielen en een paar letseltjes aan de stuit, zorgen voor een week uitstel.

Neutrofielen zijn bloedcellen die een belangrijke taak vervullen in het menselijk afweersysteem. Ze kapselen namelijk ‘indringers’ in en vreten die op. Een proces dat fagocytose heet. Hoera dus voor neutrofielen en fagocytose! 

Een normale waarde is een 1000 à 1500 neutrofielen per microliter bloed. Onder de 500 spreken we van neutropenie  sterk verminderde weerstand).
Bij de meting gisteren had Felix er 40. Dat zijn echt heel weinig soldaatjes om zijn lichaam te verdedigen… We houden ons dus schuil voor alles wat infecties kan veroorzaken.

Helaas kunnen zelfs lichaamseigen bacteriën dit doen. Wanneer de neutrofielen op hun laagst staan, krijgen namelijk ook deze vrij spel.
Zo staan alle deuren open voor aanvallen van binnen én van buiten. En is er geen leger om de aanvallers tegen te houden…

Het kleinste wondje kan bijgevolg een ernstige (bacteriële) infectie veroorzaken. Vandaar dat het letseltje aan de stuit dus snel moet genezen.

Na enkele comfortabele weken zonder neutropenie voelt het alsof we Felix zonder enige bescherming in de loopgraven zetten.
En, oh boy, dat is een ongelofelijk ongemakkelijk gevoel voor mama en papa…

En Felix?

Hij heeft gisteren dan maar visjes gevangen. 

 

Volg ons / Like ons !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *